Wczytuję dane...
Wysyłka od: 13.00 PLN
Producent: Your Natural Side

Olej Tamanu nierafinowany Organic

Olej tamanu posiada unikalne właściwości wspierające oczyszczanie i łagodzenie skóry. Wspomaga ją również w procesach regeneracji, gojenia zmian trądzikowych i ugryzień owadów. Polecany w profilaktyce zakażeń, skóry naczynkowej i rozstępów. Nie stosować na wrażliwą skórę okolic oczu.

Idealny do pielęgnacji: 

  • skóry problemowej
  • o nierównomiernym kolorycie
  • zanieczyszczonej
  • dojrzałej z oznakami starzenia
  • wymagającej ujędrnienia
  • odwodnionej i podrażnionej

Działanie:

  • wspierające zdolności regeneracyjne skóry
  • ochronne
  • wspomagające barierę hydro-lipidową skóry
  • natłuszczające

Tamanu (Calophyllum Inophyllum) bogaty jest w dwa główne składniki aktywne: kwas kalofillowy oraz kallofilloidyna, które wspomagają zdolności ochronne skóry przed szkodliwymi bakteriami, grzybami czy wirusami oraz jej regenerację. Polecany do pielęgnacji skóry zniszczonej, z bliznami, skaleczeniami, ugryzieniami owadów, przebarwieniami oraz w profilaktyce cellulitu i rozstępów. Pomocny przy problemach ze skalpem, np. przy nadmiernym wypadaniu włosów, łupieżu czy przesuszeniu i podrażnieniach. Wspomaga regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz pomaga zwalczyć wolne rodniki, odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry. Wspiera pielęgnację ukierunkowaną na wygładzenie istniejących zmarszczek, poprawę elastyczności i jędrności skóry.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na zwilżoną skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu dostarczenia jej składników pomocnych w odżywieniu skalpu, niwelowaniu łupieżu czy nadmiernego przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzeniu wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche, zwilżone wodą bądź żelem aloesowym/hialuronowym włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie) i poprawy ich wyglądu, wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako wspomożenie kuracji regenerującej dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk (np. dodatkowo na stosowany zazwyczaj krem), a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie i skórki

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Calophyllum Inophyllum Seed Oil; (Olej tamanu nierafionwany)
  • Kraj pochodzenia: Madagaskar
  • Postać: gęsty olej o charakterystycznym korzennym zapachu
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia
  • Surowiec użyty do produkcji posiada Certyfikat Soil Association Organic

Dostępne opakowania:

  • 10ml butelka z pipetą
  • 30ml butelka z pipetą

Ciekawostki:

  • Olej tamanu (kamani) uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion owoców drzewa Tamanu (Calophyllum Inophyllum), pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej
  • Drzewo to (nazywane gumiakiem), kwitnie dwa razy w roku i wydaje owoce koloru zielonego, które w smaku przypominają jabłko
  • Wewnątrz owocu ukryte jest nasiono, które suszy się przez co najmniej 2 miesiące przed procesem wytłaczania z niego oleju
  • Do wyprodukowania 1 kg zimno tłoczonego oleju tamanu potrzebne jest aż 20 kg owoców, co między innymi wpływa na wysoką cenę tego oleju
  • Ze względu na działanie odpowiadające właściwościom leków steroidowych, olej tamanu był wykorzystywany tradycyjnie do leczenia reumatyzmu i trądu (zewnętrznie i w postaci domięśniowych zastrzyków)
  • Przeprowadzone w 2001r. przez firmę BioScience Laboratories badania wpływ oleju tamanu na redukcję blizn oraz świeżych rozstępów, potwierdziły gojące i regeneracyjne właściwości tego oleju